Rom 15 februari 2016, Celestino Gaspari 53 år tar emot priset för Italiens andra bästa rödvin i den prestigefyllda I Migliori Vini Italiani av Luca Maroni. Vinet kallas ”Am” men heter Zýme Amarone Classico 2008. Varför ”Am” frågar Luca, och Celestino svarar ”vinet är inte fulländat ännu” Fenomenet Celestino Gaspari växte upp i en fattig familj i utkanten av Verona, och som barn arbetade han sida vid sida med sina föräldrar på familjens egendom. Tidigt bestämde han sig för att utbilda sig. Han studerade jordbruk, och redan i 20-årsåldern var han chef för ett stort kommersiellt kreatursbestånd. Han mötte sin blivande fru, hon var den yngsta dottern till den legendariske vinmakaren Giuseppe Quintarelli. Han lärde sig den omsorgsfulla och noggranna konsten att göra vin av sin svärfar, som gick bort vid 84 års ålder 2012. Hemligheten bakom Giuseppes viner är valet av druvor och blandningen av dessa.
Läs mer
Under en 10-årsperiod med början 1987 blev han Giuseppes partner och vinmakare. Där lärde han sig att ” om du har en traditionell grund, så vågar du pröva vad som helst”. Med denna approach har han skapat många prisvinnande viner, inte bara för egen räkning. Till slut kände han sig fjättrad av Quintarellis strikt traditionella stil. 1997 bröt han med vinmakaren och för att bredda sin repertoar så blev han konsult för en ny våg av producenter som grodde i Valpolicella.
Han är konsulten och hjärnan bakom ett dussin producenter. Dessa har han skapat från noll, Latium, Marion, Tenuta Sant Antonio, Villa Monteleone, Buglioni, Montecariano Monte dall ora, Marchesi Fumanelli, Conati, Cantina Bedizzole, Coali Tenuta Savoia, och till sist hans eget Zýme. Listan är lång med vin som denne fenomenala man skapat. 1999 skapade han Zýme, hans första idé var att handplocka de bästa druvorna från Valpolicella. Resultatet blev Harlequin med 11 röda och 4 vita druvor som 2008 nådde 93 Parkerpoäng.
Den man vi möter idag är en energisk man med intensiv blick som ständigt söker reaktioner på sina viner. Han säger ” Jag är ingen normal man. Jag gillar inte att leva enkelt”. Celestino Gasparis storhet ligger i att inte kopiera det andra gör, utan att ta det som är klassiskt, marken, druvorna, historien, ta det ett steg till och göra det modernt. Precis som han lärt sig från Quintarelli, endast från ”bra” årgångar görs det Amarone som hans Amarone la Mattonara Riserva 2003 som fick 94 Parkerpoäng bl a.
Vineriet inköptes och byggdes upp i ett gammalt sandstensbrott med anor från 1500 talet. Byggnaden innehåller Showroom, vineriet, laboratorium och de olika faten i ek för maturation/mognad. Under utgrävningen av vinkällaren upptäcktes en underjordisk grotta fylld med grundvatten, som till en början sågs som ett problem, men som blev grunden till det fantastiska rum där vinet vilar på ekfat. Stämningen i underjorden är i det närmaste sakralt, vattnets ständiga porlande och den behagliga kylan med perfekt fukt, ger vinet utmärkta förhållanden för att det skall åldras till fulländning.
Stora delar av byggnaden är klädd i en andra hud av cortenstål, som tjänar till att lätta upp strukturen visuellt. Det ger även ett fantastisk magiskt ljus inne i byggnaden av glas sten, och rostfritt stål. Zýme har sedan 1999 valt att odla sina druvor och oliver spridda i regionen Veneto med koncentration i Valpolicella och Verona. Vinstockarna består av 30 hektar och den årliga produktionen 2015 av druvor är 250 000 kg. Total årlig produktion av 80 000 flaskor, 12 heltidsanställda, 11 vinsorter varav 8 sorter är rött vin och 3 sorter av vitt vin. Andra produkter som finns är 2 sorters grappa och olivolja extra vergine. Det finns otroligt mycket att skriva om denne fantastiska och unika vinmakare
Celestino Gaspari och hans fenomenala Zýme och därför är vi väldigt glada att kunna presentera minst fyra av hans viner i april 2016 på den svenska marknaden. Vi är helt övertygade om att ni precis som vi kommer att ta dessa viner till era hjärtan. Vi har nu 6 av deras viner i sortimentet senast tog vi in Zýmes Bordeauxblend 602020 i november 2016.
Varma hälsningar från
Vino Conoscenza.
ZÝME
VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE
Årgång: 2017
Art. nr. 72847
Pris: 444 kr
Alkoholhalt: 13,5 %
Restsocker: 2 g/l
Syra: 5,4 g/l
Torrsubstans: 29 g/l
Sulfiter: 100 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
ZÝME
AMARONE CLASSICO DELLA VALPOLICELLA
Årgång: 2018
Art. nr. 72738
Pris: 1450 kr
Alkoholhalt: 15,5 %
Restsocker: 6 g/l
Syra: 6,5 g/l
Torrsubstans: 32 g/l
Sulfiter: 130 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
ZÝME
AMARONE RISERVA - LA MATTONARA
Årgång: 2009
Art. nr. 72545
Pris: 3700 kr
Alkoholhalt: 16 %
Restsocker: 10 g/l
Syra: 6,6 g/l
Torrsubstans: 35 g/l
Sulfiter: 140 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
ZÝME
VAPLPOLICELLA "REVERIE"
Årgång: 2021
Art. nr. 71405
Pris: 200 kr
Alkoholhalt: 12 %
Restsocker: 2,5 g/l
Syra: 5,6 g/l
Torrsubstans: 25 g/l
Sulfiter: 70 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
ZÝME
KAIROS
Årgång: 2019
Art. nr. 57328
Pris: 900 kr
Alkoholhalt: 15 %
Restsocker: 1,8 g/l
Syra: 5,6 g/l
Torrsubstans: 33 g/l
Sulfiter: 130 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
ZÝME
602020 IGT
Årgång: 2019
Art. nr.57327
Pris: 600 kr
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 2,3 g/l
Syra: 5,9 g/l
Torrsubstans: 32 g/l
Sulfiter: 130 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
ZÝME
METODO CLASSICO ROSÈ
Årgång: 2018
Art. nr. 55133
Pris: 410 kr
Alkoholhalt: 12,5%
Restsocker: 1 g/l
Syra: 6,8 g/l
Torrsubstans: 22 g/l
Sulfiter: 90 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
ZÝME
SYRAH
Årgång: 2015
Art. nr. 55131
Pris: 666 kr
Alkoholhalt: 15 %
Restsocker: 1 g/l
Syra: 5,35 g/l
Torrsubstans: 30 g/l
Sulfiter: 120 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
Äldre slutsålda årgångar | ||
---|---|---|
Amarone Riserva - La Mattonara | 2004 | |
Amarone Riserva - La Mattonara | 2006 | |
Amarone Valpolicella Classico | 2008 | |
Amarone Valpolicella Classico | 2009 | |
Amarone Valpolicella Classico | 2011 | |
Amarone Valpolicella Classico | 2015 | |
Amarone Valpolicella Classico | 2016 | |
Superiore "Val..." | 2012 | |
Superiore "Val..." | 2013 | |
Superiore "Val..." | 2015 | |
Kairos | 2011 | |
Kairos | 2012 | |
Kairos | 2013 | |
Kairos | 2016 | |
Kairos | 2017 | |
602020 IGT | 2011 | |
602020 IGT | 2012 | |
602020 IGT | 2013 | |
602020 IGT | 2016 | |
602020 IGT | 2017 | |
Metodo Classico | 2010 | |
Metodo Classico | 2011 | |
Metodo Classico | 2013 | |
Il Bianco, From Black to White | 2015 |