Le Ragose, Negrar Valpolicella
Norr om Verona, i staden Negrar, Valpolicella ligger Le Ragose beläget med utsikt över mjuka, grönskande kullar, med högsta punkt 350 meter över havet.
År 1969 köpte enologen Arnaldo Galli och hans hustru Marta den 70 tunnland stora Le Ragose egendomen, som hade övergivits. Många utmärkta vinfält hade övergivits till förmån för mer lättodlade ställen på slätten. De återplanterade vinfälten Le Ragose och Le Sassine och började göra Amarone och Valpolicella på ett så naturligt sätt som möjligt.
Här ligger 40 tunnland terrasserade vinfält i sydväst på branta sluttningar. De ligger långt över gränsen för den beryktade och ofta förekommande vinterdimman. Jorden är lera, rik på magnesium, kalcium och järn och marken under är väldränerad. Det idealiska läget ovanför dimman med låg fuktighet och utmärkt solexponering är särskilt lämpad för appassimento, processen för torkning av druvor väsentliga för Amarone produktion. Det gör det också möjligt för en lyckad mognad av lokala eller mindre kända druvsorter, som få tillverkare kan göra anspråk på.
Läs mer
Gårdens fyrtio tunnland är torrodlade, ingen bevattning och de branta vinfältens sluttningar kräver att allt arbete på fälten görs för hand. För lagring används stora slavonska ekfat, med experimentell användning av nya och begagnade franska Allier och Tronçais fat. Detta ger ett ärligt uttryck av subtila jordiga toner som gör ett vin från "Le Ragose" omisskännligt av sin plats och unikt i sig själv.
Marta Galli, som ofta kallas "La Signora del Vino" röstades fram 1990 till "Vin Maker of the World" av hennes kamrater, delvis på grund av hennes inflytande i återupprättandet av Valpolicella som en klassiker i Italienska viner och hjälpa dem att uppnå en DOC beteckning. Hon var också en av grundarna av det prestigefyllda VIDE organisationen av små familjeägda egendomar som främjar utmärkta och lokaltypiska viner, liksom ”Le Donne del Vino”, en internationell koncern för kvinnor i vinbranschen.
Paolo, manager och Marco, vinmakare förvaltar idag egendomen och de förblir trogen visionerna de delar med sina föräldrar - en vision där även de enklaste vinerna är gjorda för att utvecklas och åldras vackert i åratal.
Paulo och Marco Galli
LE RAGOSE
AMARONE
CLASSICO
Årgång: 2011
Art. nr. 51498
Pris: 699 kr
Alkoholhalt: 16 %
Restsocker: 4,7 g/l
Syra: 6,03 g/l
Torrsubstans: 37 g/l
Sulfiter: 107 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
LE RAGOSE
CALOETTO
AMARONE
CLASSICO
Årgång: 2011
Art. nr. 51500
Pris: 750 kr
Alkoholhalt: 16,5 %
Restsocker: 4,7 g/l
Syra: 6,03 g/l
Torrsubstans: 37 g/l
Sulfiter: 82 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
LE RAGOSE
AMARONE
RISERVA
CLASSICO
Årgång: 2006
Art. nr. 51499
Pris: 1400 kr
Alkoholhalt: 16,5 %
Restsocker: 4,7 g/l
Syra: 6,03 g/l
Torrsubstans: 36 g/l
Sulfiter: 68 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
LE RAGOSE
LE SASSINE VALPOLICELLA SUPERIORE
Årgång: 2019
Art. nr. 51508
Pris: 325 kr
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 2,4 g/l
Syra: 6,15 g/l
Torrsubstans: 31 g/l
Sulfiter: 89 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
LE RAGOSE
RIPASSO
CLASSICO
Årgång: 2020
Art. nr. 51512
Pris: 299 kr
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 3,2 g/l
Syra: 6,4 g/l
Torrsubstans: 30 g/l
Sulfiter: 89 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
LE RAGOSE
CABERNET SAUVIGNON
Årgång: 2018
Art. nr. 51501
Pris: 333 kr
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 1,3 g/l
Syra: 6,1 g/l
Torrsubstans: 31 g/l
Sulfiter: 117 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
LE RAGOSE
RHAGÓS
AMMANDORLATO
Årgång: 2015
Art. nr. 57218
Pris: 833 kr
Alkoholhalt: 16%
Restsocker: 25 g/l
Syra: 5,76 g/l
Torrsubstans: 31 g/l
Sulfiter: 89 mg/l
Läs mer: Vinfaktablad
Äldre slutsålda årgångar | ||
---|---|---|
Amarone Classico | 2006 | |
Amarone Classico | 2009 | |
Amarone "Caloetto" | 2007 | |
Amarone "Caloetto" | 2009 | |
Ripasso Classico | 2017 | |
Ripasso Classico | 2018 | |
Le Sassine Ripasso | 2010 | |
Le Sassine Ripasso | 2013 | |
Le Sassine Ripasso | 2017 | |
Le Sassine Ripasso | 2018 | |
Recioto | 2016 | |
Recioto | 2018 | |
Cabernet Sauvignon | 2010 |